PYD lideri Müslim: Rusya'yla askeri işbirliğine hazırız

3 Ekim 2015
PYD lideri Müslim: Rusya'yla askeri işbirliğine hazırız

PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim, Suriye'de hava saldırılarına başlayan Rusya'yla askeri koordinasyona hazır olduklarını, Rusların Suriye'nin kuzeyinde hava saldırısı gerçekleştirmesini de hoş karşılayacaklarını söyledi.

BBC Türkçe'ye konuşan Müslim, Rusya'nın Suriye'de hava saldırılarına başlamasını 'olumlu bir gelişme' olarak gördüklerini belirtti.

Hava saldırıları nedeniyle IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon içinde yer alan ülkelerin Rusya'ya tepki göstermesine karşın Müslim, "Hava saldırılarının koalisyonla danışıklı olduğunu düşünüyoruz. Perde arkasında olsa bile muhakkak bir şeyler vardır" dedi.

Müslim, "Erdoğan'ın, AKP'nin bazı planları vardı. Türkiye'nin artık tek taraflı hareket etmesine engel olabilir diye düşünüyorum" yorumunu da yaptı.

"Rusya hava saldırıyla ilgili sizi bilgilendirdi mi?" sorusuna "Hayır" cevabını veren Müslim, kendileri ile Rusya arasında gelişebilecek olası bir askeri koordinasyonun "olumlu olacağını" söyledi ve ekledi:
"YPG'nin uluslararası koalisyonla koordinasyonu zaten vardır. Rusya ile bizim politik ilişkilerimiz vardır ama askeri bakımdan böyle bir şey gelişmedi. Gelişirse olumlu olur. Sadece bizimle de değil, terörizmle savaşan tüm güçlerle işbirliği olursa çok iyi olur."

'ÖSO VE SİVİLLERİN VURULDUĞU HABERLERİNE İNANMIYORUM'

Rusya'nın, kendilerinin de işbirliği yaptığı ÖSO'ya bağlı grupları da hedef aldığı yönündeki haberleri ve bunun Rus saldırılarını olumlu bulmakla bir çelişki yaratıp yaratmadığı sorusuna Müslim, bunların gerçek olduğunu düşünmediğini belirtti:

"Bazı gruplar, Rusya ÖSO'yu vurdu, siviller öldü diyor. ÖSO'yu vurduklarına inanmıyorum. Bu abartılıyor."

Müslim saldırıların kendilerinin de karşısında yer aldığı Esad yönetiminin elini güçlendirmesiyle ilgili bir soruya şu cevabı verdi:

"Kaygımız rejimin güçlenmesi. Rejim bunu kendi lehine bir gelişme olarak ele alırsa daha da çıldırabilir. Savaşın başka boyutlara tırmanmasından korkuyoruz."
Müslim bununla birlikte saldırıların kendileri için genel olarak olumlu olduğunu yineledi.

PYD'nin hakim olduğu, Rojava olarak tanımladıkları alanlarda Rusya'nın hava saldırıları düzenlemesine nasıl yaklaşacaklarına dair soruya, Müslim şu cevabı verdi:

'ROJAVA'DA HAVA SALDIRILARINI HOŞ KARŞILARIZ

"Bunu hoş karşılarız. DAEŞ (IŞİD), Nusra Cephesi, Ahrar'uş Şam aynı zihniyetteki örgütlerdir. Bunlara karşı herhangi bir mücadele, bizim, hatta sadece bizim de değil bütün insanlık için iyi bir gelişme olur."

"Peki işbirliği yaptığınız gruplar da vurulursa tavrınız ne olur?"

Müslim bu soruya, "ÖSO'da bizim ilişkili olduğumuz gruplar zaten demokrasiyi savunuyorlar. Herkesin bunları meşru güç olarak görmeleri gerekiyor. Zaten onlarla anlaşmalarımız var. Onlara bir saldırı olursa beraber savunuruz. Ama olacağını sanmıyorum çünkü Rusya da kabul ediyor ki, artık bunlar Suriye'nin bir parçasıdır ve demokratik Suriye'yi savunan güçlerdir" cevabını verdi.

'CERABLUS OPERASYONUNUN ZAMANI GELMEDİ'

Independent gazetesi geçtiğimiz günlerde YPG'nin Cerablus'ta büyük bir operasyon planı yaptığını yazmıştı. Müslim, güncel olarak böyle bir planın olup olmadığı sorusuna, "Benim bilgim dâhilinde değil. Ama muhakkak Cerablus'tan Azez'e kadarki bölge mücadelenin parçasıdır. Ama böyle bir hazırlık yapıldığını bilmiyorum. Politik olarak da daha zamanı gelmemiştir, taşların yerine oturması gerekiyor" dedi.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…