Reuters: Yüzlerce İran askeri Suriye’ye girdi

2 Ekim 2015
Reuters: Yüzlerce İran askeri Suriye’ye girdi

Reuters haber ajansı, İran’ın Rusya’nın hava operasyonlarına karadan destek vermek ve büyük bir kara harkatı için Suriye’ye yüzlerce asker gönderdiğini kaydetti..

Ajansun Lübnanlı kaynaklara dayandırdığı haberinde, Rusya’nın terörist gruplara yönelik hava saldırılarıyla eş zamanlı olarak İran’ın da kara harekatı için Suriye’ye yüzlerce asker gönderdiğini öne sürdü.

Reuters’e açıklamada bulunan Lübnanlı kaynaklar, son on gün içerisinde yüzlerce İran askerinin Suriye’ye girdiğini belirterek bu güçlerin Rusya’nın hava desteği ile kara operasyonları yapacağını söyledi. Kaynakların belirttiğinie göre, İranlı askerlerin, Suriyenin müttefikleri Iraklı Şii milisler ve Hizbullah ile birlikte daha geniş bir kara hareatı için hazırlanıyor..

İrna haber ajansına açıklamada bulunan İranlı bir siyasi yetkili ise İran’ın Suriye’ye asker gönderdiğine dair haberlerin gerçek dışı olduğunu söyledi.

İsrail istihbaratına yakın olduğu belirtilen Debka ise Çin savş uçaklarının yakında Rusya’nın Suriye’deki hava operasyonlarına destek vermek amacıyla Suriye’de olacağını öne sürdü.

Debka’nın daha önce Çin’in Tartus limanına bir uçak gemisi gönderdiğine dair haberi Çinli yetkililer tarafından yalanlanmıştı.

Russia Today Rus uçaklarının Halep’teki IŞİD’e ait merkez karargahını imha ettiğini belirtirken, Lübnan’ın el Ahed haber ajansı Rus uçaklarının bugün Humus’a bağlı tarihi Tedmur kentine bağlı Karyeteyn kasabasındaki IŞİD mevzilerini bombaladığını duyurdu.

Muallim: Rusya Suriye'de sadece terörist grupları vuruyor

ÖTE yandan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Rusya'nın Suriye'deki hava operasyonlarında teröristleri değil 'ılımlı' muhalifler ve sivilleri hedef aldığı yönündeki ABD'den gelen iddiaların doğru olmadığını söyledi.

Russia Today (RT) Arapça'ya verdiği mülakatta, Rusya'nın Suriye'deki hava operasyonlarında yalnızca IŞİD, El Nusra Cephesi ve El Kaide bağlantılı diğer grupları hedef aldığını belirten Velid Muallim, ''ABD yalan söylemeyi bırakmıyor. Bu haberler kesinlikle doğru değil. Hava saldırıları istihbarat bilgileri doğrultusunda belirli hedeflere yönelik gerçekleştiriliyor'' ifadelerini kullandı.

Dün, ABD, Suudi Arabistan, Türkiye e İngiltere Rus uçaklarının IŞİD'i değil, 'ılımlı muhalefeti'in mevkilerini vurduğunu iddia ederek kaygılarını ve eleştirilerin açıklamışardı. Davutğlu, Rusyanın 'IŞİD'in işne yarayacak bombardımanlar yaptığı' ifadesiyle El Nusra ve Ahrar-u Şam'ı da kastetmişt.

Sputnik’e açıklamada bulunan Suriyeli askeri yetkililer ise Suriye ordusunun Hama kırsalı ile İdlib’e geniş çaplı bir kara harekatı için hazırlık yapıldığını söyledi.

Reuters haber ajansı da dün Hizbullah’ın Suriye’nin kuzeyinde yapılacak geniş çaplı bir harekata katılmak için hazırlık yaptığını bildirmişti.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…