Irak başbakanı: Rusya'nın ülkemizde operasyon düzenlemesine açığız

1 Ekim 2015
Irak başbakanı: Rusya'nın ülkemizde operasyon düzenlemesine açığız

RUSYA ORTADOĞU'YA GERİ DÖNÜYOR.. --Sovyetler Birliği'nin son devlet başkanı Gorbaçov "Rusya, IŞİD'le mücadeleye öyle gelişigüzel girişmedi. Rusya, 'düşünüp tartarak' IŞİD'e karşı savaşa başladı" ifadelerini kullandı.

İnterfax haber ajansına konuşan Mihail Gorbaçov, Rusya'nın Suriye'de IŞİD'e karşı yürüttüğü hava operasyonlarını desteklediğini açıkladı.

IŞİD tehlikesinin Suriye ve Irak sınırlarını aşabileceğine dikkat çeken Gorbaçov, "IŞİD'in durdurulması gerektiği aşikâr. Aksi halde örgüt, bölgede, hatta korkarım ki, tüm dünyada büyük ölçekli savaşlara neden olabilir. IŞİD'le mücadele tüm dünya için zorunlu" dedi.

Mihail Gorbaçov

'PUTİN VE OBAMA GÖRÜŞMESİNDEN UMUTLUYUM'

Eski Sovyet lider, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Barack Obama'nın New York'ta yaptığı görüşmenin, uluslararası durumu olumlu etkilemesini umduğunu da söyledi.

Gorbaçov "Putin ve Obama, gündemin bu zorlu koşullarında bir araya gelerek, bugün tüm dünyanın karşı karşıya olduğu önemli meseleleri görüştüler. Bu görüşme büyük umut vaat ediyor. Görüşmenin kazanan ve kaybedenini belirlemek yerine, onları desteklemeliyiz. İkilinin görüşmeleri ve anlaşmalarından siyasi bir işbirliği sonucuna varılması, büyük bir adım olur" ifadelerini kullandı.

Rusya: Bağdat isterse Irak'ta da hava operasyonu düzenleyebiliriz

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın yeni tehditlerden sorumlu yetkilisi İlya Rogaçev, Irak'tan bir talep gelmesi hâlinde bu ülkede de IŞİD'e karşı hava operasyonları düzenlemeyi değerlendirebileceklerini söyledi.

RİA Novosti haber ajansına konuşan Rogaçev, Rusya'nın Irak'ta da IŞİD'in kontrolündeki alanlara hava saldırıları düzenleyip düzenlemeyeceklerine dair soru karşısında şunları söyledi:

"Bunu yapıp yapmayacağımızı değerlendirmeye alabilmemiz için Irak hükümetinin bize bu konuda başvurması gerekiyor ya da BM Güvenlik Konseyi'nin bu yönde bir kararı olması gerekiyor. Nitekim BM Genel Konseyi'nde alınacak böyle bir karar da Irak'ın iradesine bağlı. Bunlardan birinin gerçekleşmesi durumunda hava operasyonlarının siyasi ve askeri uygunluğunu değerlendirmeye alabiliriz."

IRAK BAŞBAKANI: RUSYA'NIN ÜLKEMİZDE OPERASYON DÜZENLEMESİNE AÇIĞIZ

Irak Başbakanı Haydar El-İbadi, Rusya’nın Irak’ta IŞİD’e hava operasyonu düzenlemesini memnuniyetle karşılayacaklarını, ancak konuyu henüz Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmediklerini açıkladı.
France 24 kanalının haberine göre Irak Başbakanı El-İbadi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Rusya’nın ülkelerinde IŞİD’e karşı hava operasyonu düzenlemesine açık olduklarını belirtti. El-İbadi, “Putin bana Rusya’nın Suriye’de IŞİD’le mücadele ettiğini söyledi ve ben ona inanıyorum. Rusya Hava Kuvvetleri’nin Irak’ta IŞİD hedeflerine operasyon düzenlemesine açığım” ifadelerini kullandı.

'ABD'NİN ASKERİ YARDIMI YETERSİZ'

ABD’nin Irak yönetimine IŞİD’le mücadele için gösterdiği desteğin yetersiz kaldığını da ifade eden Irak Başbakanı, “IŞİD’le mücadelemizde ABD’den etkileyici bir askeri yardım almıyoruz. Rusya ve İran’ın da olduğu daha geniş bir koalisyona ihtiyacımız var” dedi.

Bu arada Reuters ajansının haberine göre, Irak Başbakanı Haydar El-İbadi, Rusya’nın Irak’ta hava operasyonu düzenlemesi konusunu Başkan Putin ile henüz değerlendirmediklerini de açıkladı.

SPUTNIK

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…