Saray’dan MHP’yi çökertme planı!

28 Ağustos 2015
Saray’dan MHP’yi çökertme planı!

Tuğrul Türkeş’in bakanlık teklifini kabul etmesinin ardında Saray ve AKP’nin MHP’yi çökertme planı ortaya çıktı. Aday gösterilecek Türkeş’le MHP’nin oyları bölünecek ve partinin baraj altında kalması sağlanacak

Siyasi hayatı adeta sarsan “Türkeş bombasının” altından, Saray ve AKP yönetiminin, MHP’yi çökertme planı çıktı. 1 Kasım seçimlerinde, HDP’yi barajın altına çekme planı suya düşen AKP, bu kez ibreyi MHP’ye kırdı. Merhum Alparslan Türkeş’in oğlu MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in, “seçim hükümeti”nde bakanlık teklifini kabul etmesi ile planın ilk aşaması hayata geçirildi. Sırada, Tuğrul Türkeş’in seçimlerde AKP’den aday gösterilmesi ve milliyetçi seçmene ülkücülerin yeni adresi biziz mesajının verilmesi var. MHP’yi “çökertme planının” ayrıntıları şöyle:

“SARAY’IN TEMAS NOKTASI”

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, seçim hükümeti için bakanlık teklifine “evet” diyerek, MHP’de ve ülkücü camiada büyük bir şoka neden olan Tuğrul Türkeş, uzun zamandır Saray ile görüşmelerde bulunuyordu. Hatta bu durum parti yönetimi tarafından da biliniyor ve görüşmeler parti yönetiminin bilgisi dahilinde yapıldığı belirtilerek, Türkeş’e yönelik tepkinin ortaya çıkması engelleniyordu. MHP Lideri Devlet Bahçeli’ye, Türkeş’in Saray ile temasları konusunda bir çok kez bilgi verildi. Ancak, yönetimin tüm uyarılarına rağmen Türkeş’in Saray ve Saray’a yakın isimlerle teması devam etti.

“KİMSE KONDURAMADI”

AKP’nin, CHP ve MHP’nin seçim hükümetinde yer almayacaklarına ilişkin açıklamalarının ardından geliştirdiği vekillere, “bakanlık teklifi” formülü, MHP yönetiminde de çeşitli tartışmalara yol açtı. AKP’nin kimlere teklif sunabileceği konusunda bir çok tartışmalar yapıldı. Herkes, Tuğrul Türkeş’e teklif yapılmasını bekliyordu. Ancak kimse, Türkeş’in kabul edeceğini beklemiyordu. Türkeş’in de diğer iki aday gibi teklifi ret edeceği tahmin ediliyordu. Bu nedenle Tuğrul Türkeş’in, AKP’nin bakanlık teklifini kabul etmesi parti içinde büyük bir şoka neden oldu.

AMAÇ MHP'yi BARAJ ALTINA ÇEKMEK

1 Kasım seçim stratejisini HDP’nin baraj altında kalması üzerine kuran AKP, HDP’nin oylarında bir çözülme görülmeyince bu kez rotayı MHP’ye kırdı. Türkeş’in seçim hükümetinde yer alması da bu kapsamda hazırlanan stratejinin bir parçasını oluşturuyor. Önümüzdeki günlerde ise MHP’ye yönelik yeni adımlar atılması bekleniyor. İki aylık sürede atılacak adımlarla MHP’nin İç Anadolu ve Doğu Anadolu’daki oylarının AKP’ye geçmesi sağlanacak.

TÜRKEŞ’İ AKP’DEN ADAY GÖSTERME PLANI

MHP’nin, ihraç etmeyi kararlaştırdığı Tuğrul Türkeş’e AKP sahip çıktı. Ülkücü oylarının devşirilmesi için Türkeş’in isminden yararlanması öngörülüyor. Bunun içinde, Türkeş’in 1 Kasım seçimlerinde AKP’den aday gösterilmesi, parti içindeki muhalif hareketin desteklenmesi, bazı MHP’li yöneticilere cazip imkanlar sunularak transferinin sağlanması gibi bir dizi MHP’yi çökertme planları üzerinde duruluyor. Söz konusu planların tamamı 1 Kasım seçimlerinden önce hayata geçirilecek. İlk etata MHP oylarında 3-4 puanlık düşüş nihai hedefte ise MHP’nin baraj altına çekilmesi amaçlanıyor. Plan bunun üzerine kuruldu. AKP, söz konusu planın bir kısmını 7 Haziran seçimleri öncesinde de uygulamaya çalışmış ancak, bunda başarılı olamamıştı. Ayrıca, AKP’nin oylarının bu kadar düşeceğini tahmin etmeyen yöneticiler, planın uygulanmasında da çok fazla ısrarcı olmamıştı. Yeni dönemde ise, MHP’ye yönelik hamlelere daha fazla ağırlık verilmesi kararlaştırıldı.

HÜSEYİN ÖZAY / TARAF

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…