Gezici Araştırma'nın anketi siyasi tablonun değişmeyeceğini ortaya koydu

28 Ağustos 2015
Gezici Araştırma'nın anketi siyasi tablonun değişmeyeceğini ortaya koydu

“HDP’ye oy verenlerin yüzde 95- 97’si, ‘Gönülden oy verdim’ diyor. AKP, artık HDP’den oy alamayacağını görüyor. MHP’ye oy verenlerin yüzde 25- 27’si gönülsüz oy verirken, AKP’nin zayıf halka olarak gördüğü bu partinin seçmeni üzerinden politika yürütme ihtimali oldukça yüksek”

Bir anket daha 1 Kasım’da yapılacak seçimler sonucunda mevcut siyasi tablonun değişmeyeceğini ortaya koydu.

Gezici Araştırma Merkezi’nin son anketine göe AKP 7 Haziran seçimlerine göre iki puan geriledi, CHP ve HDP oylarını artırdı, MHP ise oy oranını koruyor.

22-23 Ağustos’ta yapıldı, 4 bin 860 kişiyle görüşüldü

Gezici Araştırma Merkezi’nin Şirketin sahibi Murat Gezici, 1 Kasım’da yapılacak genel seçimler için yaptıkları son anketin sonuçlarını Diken’le paylaştı.

Gezici Aratştırma, Türkiye’deki son üç seçimde en yakın tahminlerden birini yapmış, KKTC’de de cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını isabetli tahmin eden tek araştırma şirketi olarak kayda geçmişti.

Son anket Türkiye çapında 4 bin 860 kişiyle yüz yüze konuşarak 22-23 Ağustos tarihlerinde 4 bin 860 kişiyle yüz yüze görüşerek gerçekleştirildi.

AKP’de düşüş, HDP’de artış var

Ankete göre, 1 Kasım’da AKP’ye oy vereceklerin oranı yüzde 38,9. Böylece AKP, 7 Haziran’daki genel seçimlere göre yaklaşık iki puanlık bir kayıp yaşıyor.

Önceki seçimlerde oyların yüzde 25’ini alan CHP ise 27,8′ e yükselmiş durumda. MHP’nin oy oranında bir değişiklik olmazken, yüzde 13,1 ile barajı geçip Meclis’e giren HDP oylarını 13,5’e yükseltiyor.

7 Haziran seçimlerinde oy dağılımı şöyleydi: AKP 40,8; CHP 24,9; MHP 16,2; HDP 13,1.

Ankette HDP’ye gelen oyları değerlendiren Murat Gezici, “HDP’ye oy verenlerin yüzde 95- 97’si, ‘Gönülden oy verdim’ diyor. AKP, artık HDP’den oy alamayacağını görüyor. MHP’ye oy verenlerin yüzde 25- 27’si gönülsüz oy verirken, AKP’nin zayıf halka olarak gördüğü bu partinin seçmeni üzerinden politika yürütme ihtimali oldukça yüksek” dedi.

Hata payı yüzde 1,5

Gezici, araştırmayla ilgili şu bilgileri verdi: Türkiye genelinde sosyal, ekonomik, politik ve kültürel konularla ilgili seçmenin algısını belirlemek üzere 22-23 Ağustos 2015 tarihleri arasında yürütüldü.

TÜİK örneklem verileri dikkate alındı. Yedi coğrafi bölgede, 36 il, 189 ilçe, 192 mahalle ve köyde, 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden, yaklaşık yarısı kadın olmak üzere toplam 4 bin 860 katılımcıyla yüz yüze görüşüldü.

Şirket hata payını güven aralığı sınırları içerisinde yüzde 1,5 olarak verdi.

Son seçim anketi: AKP’ye tek başına iktidar yok, HDP vekil sayısında MHP’yi geçiyor

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…