CHP’li Tanrıkulu: Zergele katliamı özürle geçiştirilemeyecek bir insanlık suçu

1 Ağustos 2015
CHP’li Tanrıkulu: Zergele katliamı özürle geçiştirilemeyecek bir insanlık suçu

Kaçacak yerleri olmayacak --Kandil Dağı eteklerindeki Zergele köyünde DOKUZ sivilin ölümüne yol açan TSK bombardımanını ‘insanlık suçu’ olarak niteleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, “Talimatı verenler savaş suçu nedeniyle yargılanacak ve kaçacak hiçbir yerleri olmayacak” dedi.

Kaçacak yerleri olmayacak

Zergele bombardımanına ilişkin DİHA’nın sorularını yanıtlayan Tanrıkulu şunları söyledi: “Savaş uçaklarıyla yapılan bu katliam bir özür ile geçiştirilemeyecek kadar büyük bir insanlık suçudur. Bunun talimatını verenler ve yapanlar bilsinler ki savaş suçu nedeniyle yargılanacaklar ve kaçacak hiçbir yerleri olmayacak. Önceki benzerlerine olduğu gibi. Tarihte yargılanan diğer savaş suçluları gibi.”

ANF: TSK’nın Kandil bombardımanında Zergele köyü vuruldu, dokuz sivil öldü, 15’i yaralandı

Kuzey Irak’taki PKK kamplarına yönelik hava saldırılarında Kandil Dağı eteklerindeki Zergele köyü de bombalandı.

Örgüte yakın Fırat Haber Ajansı, bombardımanda aralarında hamile bir kadının da olduğu sekiz sivilin yaşamını yitirdiğini,15 sivilin de yaralandığını duyurdu. Rudaw.net ise, bombardımanda 10 kişinin öldüğü, hayatını kaybedenlerden sekizinin sivil, ikisinin PKK üyesi olduğu bilgisini geçti.

Sabaha karşı 04.00 sularında gerçekleşen ilk bombardımanda köylülerden Mam Salih’le eşi hayatını kaybederken, Mam Salih’in akrabalarının olay yerine gittiği sırada yaşanan ikinci bombardıman altı kişinin daha ölümüne neden oldu. Yaralılardan durumu ağır olanlar Erbil’deki hastanelere sevk edildi.

Zergele köyü sakinlerinden Süleyman Nebi Boki, bombardıman anını şöyle anlattı: “İlk belirlemelere göre iki kişi hayatını kaybetti. Onlar için giden diğer köylüler ve akrabalarını da Türk savaş uçakları bombaladı. Burada da yedi kişi hayatını kaybetti. Burada yaşayan hayatını kaybeden tamamen sivil ve köylü insanlar.”

Şırnak’ın Uludere ilçesi Roboski köyünde 28 Aralık 2011’de Türk savaş uçaklarının bombardımanıyla 34 sivilin yaşamını yitirdiği katliamı hatırlatan bu olay, Twitter’da #ZergeleKöyündeKATLİAM etiketi altında günün en çok konuşulanları arasına girdi.

Barzani yönetimi, Zergele bombardımanı nedeniyle Türkiye’yi kınadı, PKK’yı uyardı

Mesut Barzani’nin başkanlığındaki Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Kandil Dağı eteklerindeki Zergele köyünü hedef alan ve sekiz sivilin yaşamını yitirdiği hava saldırısını kınadı.

Türkiye’den sivillere yönelik bombardımanı tekrarlamaması istenirken, PKK’ya da, “Savaş alanını Kürdistan Bölgesi’nden uzaklaştır” çağrısı yapıldı.

‘Hiçbir gerekçeyle açıklFotoğraf: Rojnewsanamaz’

rudaw.net’in haberine göre, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanlığı’nın internet sitesindeki açıklamada, “KürdistanBölgesi’nin sivil halkının şehit olmasına neden olan bu bombardımanı kınıyoruz. Türkiye, sivilleri yönelik bombardımanı tekrarlamamalıdır. Sivillerin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan bu tür saldırılar hiçbir gerekçeyle açıklanamaz” denildi.

Barış sürecine dönülmeli

Bölge halkının savaşa ve çatışmalara kurban edilmemesi gerektiği belirtilen açıklamada, “PKK güçleri, savaş alanını Kürdistan Bölgesi’nden uzaklaştırmalı” ifadesine yer verildi.

Savaşın devamının sivillere daha fazla zarar vereceğini vurgulaırken, taraflardan yeniden barış sürecine dönülmesi talep edildi.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…