AKP'nin savaş hazırlığına karşı 'Barış Bloğu' oluşturuluyor!

7 Temmuz 2015
AKP'nin savaş hazırlığına karşı 'Barış Bloğu' oluşturuluyor!

Sol siyasi partililer, sendika ve kitle örgütleri AKP'nin savaş planlarına karşı bir araya geliyor..

AKP'nin Suriye ve Rojava'ya yönelik yeni savaş hazırlığına karşı "Barış Bloğu" oluşturuluyor. HDK'nin çağrısıyla oluşturulan Blok, 10 Temmuz'da kamuoyuna yönelik bir açıklama yapacak.

Girê Spî'nin (Tel Abyad) IŞİD üyelerinden kurtarılması ile Cizire ve Kobane kantonlarından birleştirilmesi, AKP'nin yeni savaş konseptini devreye soktu. Savaş karşıtları, AKP'nin sınır hattını savaş bölgesine çevirme hevesine karşı güçlü bir sokak muhalefeti için bir araya geliyor.

etha.com.tr'de yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Bedeli ne olursa olsun” ifadelerini kullanarak söylediği, “Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye'nin güneyinde bir devlet kurulmasına asla müsaade etmeyeceğiz” sözlerinin ardından, savaş planları sınıra binlerce asker ve ağır silah sevkıyatı ile görünür hale geldi.

Sol, sosyalist siyasi partiler ile sendika ve kitle örgütleri, AKP'nin savaş planlarına karşı bir araya geliyor. Halkların Demokratik Kongresi'nin çağrısıyla İstanbul'da geniş katılımlı bir toplantı yapıldı. Toplantıya HDP/HDK bileşenleri, HDP ve CHP milletvekilleri, Halkevleri, ÖDP, DİSK, KESK gibi onlarca siyasi parti, sendika, meslek ve kitle örgütü genel başkanlar düzeyinde katıldı. Çok sayıda temsilcinin savaş planlarına karşı hızla harekete geçme yönünde fikir sunduğu toplantıda, AKP'nin yeni savaşını durdurmak için nelerin yapılacağı tartışıldı.

AKP'nin savaş planlarına karşı çıkan kesimler, tam kesinleşmemekle birlikte "Barış Bloğu" adı altında bir birliğin oluşturulmasına karar verdi. Bölgesel mitingler, sınır hattında eylemler yapılması, halka yönelik aydınlatma çalışmaları gibi onlarca önerinin yapıldığı toplantıda, birliğin kuruluşuna ilişkin deklarasyonun 10 Temmuz'da yapılması kararlaştırıldı.

Sadece karşı söz söylemek değil, pratik olarak savaşın engellenmesi yönünde fikirlerin tartışıldığı toplantıda bir dizi etkinlik yaparak savaş karşıtı cepheyi büyütme perspektifi oluşturuldu.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…